top of page

HOE KUNST DE GEMEENTE VERBINDT


Eind vorig jaar kwam ik per toeval in contact met Manon van gemeente Oldebroek. Manon is communicatieadviseur bij de gemeente en medeverantwoordelijk voor het organiseren van de nieuwjaarsreceptie 2019.


Het thema van dit jaar: Oldebroek uit de kunst

Ik heb een grote passie voor het maken van de grote bekende 3D schilderingen, iedere schildering brengt wel weer een nieuwe uitdaging met zich mee. Daarnaast vind ik het ook erg mooi dat kunst mensen met elkaar in contact laat komen, er wordt samen over gesproken en mensen delen hun percepties. Ik was dan ook erg enthousiast toen Manon mij over het thema vertelde. Iedere bewoner is onderdeel van de gemeente Oldebroek, door kunst brengt zij de inwoners bij elkaar.

Maar wat maak je dan?


Communicatiemedewerker Gemeente Oldebroek: 'We hadden jouw werk gezien en waren direct enthousiast'.


Ontwerpen met passie

Gemeente Oldebroek gaat een nieuwe tuin aanleggen en dit zou een mooi onderdeel kunnen zijn voor de schildering. Aan de hand van het ontwerp van de architect ben ik aan de slag gegaan voor het maken van twee ontwerpen.

Ik vind het belangrijk met de klant mee te denken en zal daarom de tijd nemen om mij in de wensen van de klant te verdiepen. Toch blijf ik een echte creatieveling vol passie, dat betekent: als ik ineens een ander vet idee krijg, ik deze ook graag aan de klant laat zien. Het kan maar zo zijn dat deze ook in de smaak valt en de klant heeft er gewoon een extra mogelijkheid bij!


Toch blijf ik een echte creatieveling vol passie, dat betekent: als ik ineens een ander vet idee krijg, ik deze ook graag aan de klant laat zien.


Dat gold ook voor deze opdracht. Naast de gevraagde tuin kreeg ik ook een ander idee, dat nog steeds verschillende aspecten uit het architecten ontwerp bevatte:

Een enorme bij op een bankje, met daarom heen diepe honingraten waar je met een bruggetje overheen kon lopen. Het bankje, het bijenthema en het bruggetje waren geïnspireerd op het ontwerp van de architect. En niet te vergeten: bijen kunnen samenwerken als geen ander! Zij creëren geheel hun eigen gemeente.


Ik wilde graag het 'WAUW' effect creëren.

Het idee van diepe gaten in de grond in combinatie met een grote bij leek mij daarvoor de perfecte combinatie.


Van schets naar schildering

Uit de 3 ontwerpen werd het ontwerp met de bij gekozen. Nadat de schets goedgekeurd was, kon ik beginnen aan de voorbereiding: Het wit schilderen van 4 grote MDF platen, waarbij ik goede hulp kreeg. De platen zijn daarna, door klusbedrijf ‘Fix 4 You’ van Christiaan Pruis, keurig netjes naar de brandweerkazerne in Oldebroek gebracht. Daar ben ik twee dagen aan het schilderen gegaan.

Dat is nog eens een hele nieuwe ervaring; schilderen tussen de brandweerauto's!


3D schildering was een succes!

Een aantal weken later op 9 januari werd de schildering tentoongesteld bij de ingang van de nieuwjaarsreceptie, maar wat vonden de mensen er eigenlijk van en hoe heeft de gemeente de 3D schildering ervaren? Dat heb ik ze maar eens gevraagd!

Alle inwoners konden bij aankomst direct onderdeel zijn van het kunstwerk. Ze vonden het dan ook een mooie combinatie dat mensen foto's maakten van de schildering en deze konden posten op social media's via #oldebroek2019.


Communicatiemedewerker Oldebroek: 'Bezoekers bleven meestal even stilstaan om te bekijken wat het was. Vooral met het maken van de foto kwam het 3D effect meer tot zijn recht. Mensen vonden het leuk, waren erg enthousiast.'


Voor de gemeente Oldebroek was het een succes. Toch gaven zij nog wel aan dat een schildering op straat nog mooier zou zijn geweest.


Communicatiemedewerker Oldebroek: 'Nu had je echt een vierkant, op straat kan je meer spelen met waar je de schildering laat stoppen en je kon van tevoren geen rekening houden met het licht'.


Daar kan ik mij zeker in vinden. Als je niet gebonden zit aan een specifieke afmeting heb je meer vrijheid. Maar door trucjes zoals een stuk dezelfde kleur te schilderen als de vloer, kun je toch de illusie creëren dat het niet een afgebakend vlak is.

In deze situatie kon het helaas niet anders, omdat het buiten te koud was, waardoor de verf niet zou hechten. Daarom hadden we samen voor het alternatief van verplaatsbare MDF platen gekozen.


Tevreden klant

Als er iets beter is dan te horen dat de schildering een succes was, dan is het wel dat een klant aangeeft dat ze een volgende keer zeker weer voor een 3D schildering zouden kunnen kiezen! Dus wie weet tot volgend jaar!


Benieuwd naar de time-lapse? Bekijk dan de video hier onder,
Comentários


bottom of page