top of page

MIJN 9 GROOTSTE UITDAGINGEN ALS 3D SCHILDER


1. Meer spullen dan ik kan tillen

Of je het wil of niet, je biceps zullen flink aan het werk moeten! Misschien denk je al gauw aan potten verf (die overigens samen zo’n 20 kilo wegen) en wat kwasten, maar er valt nog heel veel meer mee te dragen. Denk aan touw, duct tape, krijt, rolmaat, rollers, waterbakken, verfbakken en je zonnebrand niet te vergeten! Het duurt al zo’n half uur voordat mijn werkplek eindelijk ingericht is en ik daadwerkelijk aan de slag kan gaan. Gelukkig heb ik daar sinds kort een gloednieuwe trolley voor gekocht, dit zal al een stuk gemakkelijker moeten gaan. Bedankt #Stanley.


2. Toiletteren doe je overal en nergens

Ben je aan het schilderen in een drukke winkelstraat, dan kan toiletteren en water halen weleens een uitdaging zijn. Je moet soms een stuk lopen naar het toilet, waardoor het een hele onderneming wordt, want je kan alle kostbare spullen niet achterlaten. Dus go-pro in de zak, mobiel mee, boxen mee, portemonnee en sleutels mee, zodat je rustig kunt gaan zitten.


3. Uitdroging in de zon

Bij +30 graden heb je de zonnebrand en een flesje water net zo vaak vast als een verfpot. Althans, dat zou zo moeten zijn. Tijdens schilderen zit ik vaak helemaal in een flow, waardoor ik van alles om mij heen vergeet, waaronder mezelf te hydrateren. Een hoed is dan ook zeker een must! Daarnaast droogt de verf snel op, dus veel kleuren in elkaar over laten vloeien kun je wel vergeten.


4. Tijdsdruk

Ik ben een echte perfectionist en ga pas verder met een volgend stuk van de schildering, als ik helemaal tevreden ben met waarmee ik bezig was. En soms moet het werk gestaakt worden door bijvoorbeeld regen. Zodra de regen is afgelopen moet je dus vol aan de bak om de tijd in te halen die je niet hebt kunnen schilderen. Eten en drinken staan dan op prioriteit 2, wat misschien niet altijd zo verstandig is. Een schildering mag dan naderhand ook gevierd worden met een vette hap!


5. Klappertanden

Er kan niet geschilderd worden bij temperaturen van onder de 10 graden. Dan hecht de verf niet goed aan de grond en droogt het veel te langzaam. Het zou toch jammer zijn als de schildering zo weer weggespoeld wordt na de eerstvolgende regenbui.


6. Vliegende verf

Staat er een harde wind en moet je ook nog eens schilderen op een open ruimte, dan kan het zijn dat de verf van je kwast afwaait. Je bent de vloer dan zo’n 5 meter verderop aan het schilderen, of je mede-schilders. Door een beetje bij te draaien kun je de wind gelukkig al flink dwarsbomen.


7. Slaap kan wel even wachten

Is het ‘s avonds eindelijk droog na een dag vol regen? Dan maar gewoon ‘s nachts doorwerken in het donker! Dan ben je blij dat je ergens midden in de stad zit, daar branden gelukkig vaak nog wel wat lichtjes zodat je in ieder geval nog kan zien waar je je kwast neer zet.


8. Aartsvijand: Regen

Is er regen op komst? Dan worden alle betrouwbare weersberichten al 2 weken van tevoren gecheckt. Het wordt een obsessie. Als de dag dan eindelijk aanbreekt, hoop je op het beste. De uitdaging is om goed in te schatten wanneer je moet stoppen met schilderen. De verf moet namelijk droog zijn voordat je er een zeil overheen kan plakken. Anders beschadig je het werk. En is het even droog? Dan wil je het liefst zo snel mogelijk weer beginnen, maar dat kan alleen als het lang genoeg droog blijft, anders spoelt het alsnog zo weer weg.

Een zeil helpt overigens alleen wanneer de grond vlak is en het niet te hard regent, anders spoelt alles zo onder het zeil door. Dranghekken met een zeil worden omgeblazen door de wind en regen waait zo onder een tent door. Kortom, regen SUCKS!


9. Nog 5 dagen lang spierpijn.

Nadat ik een schildering gemaakt heb, ga ik daarna nog zeker 5 dagen lang door het leven met een pinguïn loopje. Tijdens het schilderen ben je namelijk continu aan het squatten, zitten en weer opstaan. Ik heb het leven al wat makkelijker gemaakt door een gestoffeerd hondje met schuim te bouwen, zo zit ik in ieder geval lekker zacht!
4 Comments


Rianne te Kaat
Rianne te Kaat
Jan 18, 2019

Dat heb je goed gezien, Bedankt Elise!

Like

Mooi geschreven Rianne,

Er komt zoveel meer bij kijken dan een paar likjes verf. Leuk om je passie te lezen. 👍🎉

Like

Rianne te Kaat
Rianne te Kaat
Jan 18, 2019

Dankjewel! Wanneer de volgende komt, is nog niet gepland, maar die komt er zeker!

Like

Prachtig hoe je over je passie schrijft!

Wanneer komt het vervolg?

Like
bottom of page